Logo VerSUS
Hulp

Hulp

De Sociale Zekerheid staat onder druk! Door reorganisaties en bezuinigingen veranderen de regels voortdurend. De mensen die met Overheidsregels in aanmerking komen, zien soms door de bomen het bos niet meer. Voor al uw vragen op het gebied van de sociale wetgeving kunt u hulp inroepen van vrijwilligers van VerSUS. Tijdens het wekelijkse spreekuur op woensdagmorgen zitten zij voor u klaar.

Een voorbeeld

Henk Aalders is 43 jaar, heeft een bijstandsuitkering, werkt al lange tijd niet en woont op een kamer in een huis met nog drie alleenstaanden. Keuken, douche en toilet deelt hij met zijn medebewoners. Hij woont er niet prettig: elke keer wordt hij wakker als een huisgenoot naar het toilet naast zijn kamer moet of laat thuiskomt.

Hij wil graag verhuizen naar een eigen flat of woning en staat al twee jaar ingeschreven bij de woningbouwvereniging. Henk heeft een geestelijke beperking maar vindt dat hij zich zelf kan redden. Hoewel: Henk is in de schulden beland omdat hij het overzicht op zijn financiën kwijt geraakt is.

De schulden zijn vooral ontstaan door het niet betalen van de zorgverzekering. Hierdoor moet hij een kleine duizend euro betalen aan de Friesland zorgverzekeraar (premie), het College van Zorg Verzekeringen CVZ en het Centraal Justitieel Incasso Bureau (boete). Henk is niet zo’n prater en helemaal geen schrijver. Hij ziet enorm op tegen contant met instanties. Hij weet het niet meer en klopt bij het spreekuur van vrijwilligers aan om steun.

De spreekuurhouder hoort het verhaal van Henk en komt in actie. Allereerst neemt hij contact op met de drie schuldeisers en de sociale dienst. Het lukt hem om een betalingsregeling te treffen waarbij een maandelijks aflossingsbedrag wordt ingehouden van de uitkering. Dat betekent al wat rust voor Henk: hij hoeft zich niet meer druk te maken over de schulden.

Vervolgens neemt de spreekuurhouder contact op met de woningbouwvereniging voor een afspraak. Er volgt een gesprek op het kantoor van de woningbouwvereniging. Er is eventueel een huis beschikbaar, maar de medewerker vertelt dat Henk wel moet garanderen dat hij de huur betaalt.

De medewerker twijfelt aan de ‘kredietwaardigheid van Henk: heeft hij wel voldoende inkomen? De spreekuurhouder reageert dat Henk geen toeslag kreeg op zijn bijstandsuitkering omdat hij op kamers woont en de woonlasten deelt met drie anderen. Als Henk zelfstandig in een eigen woning gaat wonen dan krijgt hij wel een toeslag voor alleenwonende en heeft hij recht op huurtoeslag. De medewerker liet weten dat hij gerustgesteld was.

Henk kreeg de woning toegewezen. Maar het volgende probleem was dat hij geen geld had voor de verhuizing en inrichting van het huis. De spreekuurhouder vult samen met Henk een aanvraagformulier van de gemeente voor huiskostenvergoeding in. De aanvraag wordt eerst afgewezen omdat de verhuizing ‘niet urgent’ zou zijn. De spreekuurhouder schrijft daarop een brief naar de contactpersoon van Henk bij de sociale dienst met uitleg waarom de verhuizing voor Henk wel noodzakelijk is. De vergoeding wordt dan alsnog in de vorm van een lening toegekend. Henk heeft weer grip op zijn leven gekregen door de steun van het spreekuur. Er is ook hulp geregeld voor het beheer van zijn maandbudget.

Afspraak maken

Afspraak maken

Vul het kennismakingsformulier in en wij nemen contact met u op om een afspraak te maken.


 

Deelnemende organisaties


De deelnemende organisaties zijn: PCOB - St. Diaconale werkgroep solidair Skarsterlân – KBO Fryslân – Humanitas - Heilige Christoffel Parochie - Adviesraad Sociaal Domein De Fryske Marren - Fryske Marren Vitaal


Door op het desbetreffende logo te tikken, krijgt u de website van deze organisatie in beeld (voor zover sprake is van een eigen website)